Инструкция за безопасна работа в учебна работилница за гореща обработка на метали

 1. Леярната трябва да има най-малко две помещения, едно за формоване и друго за отливане, с цел избягване на опасности от изгаряне и вдишване на вредни газове от заетите с формоване.

2. При само едно помещение, в един ден да се извършва формоването, а в друг – отливането. Да не се допуска едновременно формоване и отливане в едно и също помещение.

3. Да не се допуска извършване на каквато и да е друга работа и движение наоколо през време на леенето.

4. Отворите на пещите да са затворени херметически за предотвратяване излизането на газове и пушек.

5. Електрическите пещи да са електрообезопасени – да се зануляват и заземяват.

6. Ръчното отливане на метала да става със специални кофи (черпаци), пренасяни от един или двама ученика. Кофите за един ученик не трябва да превишават допустимите норми за съответната възраст и пол.

7. Потите, кофите и тиглите, независимо от обема, да се пълнят с разтопен метал, по вътрешната им височина, не повече от установената с инструкцията.

8. При всяка тиглова пещ, устроена в пода на помещението, да има яма за поемане на разтопения метал при аварийни случаи.

9. За прецизно леене със стопяеми модели да се осигури отделно помещение от другите производствени помещения.

10. При механизирано пренасяне и отливане на разтопения метал, окачването на кофите за куката на крана да бъде сигурно и стабилно. Да не се допуска износване повече от допустимото на цапфите на кофите. То да се контролира периодично.

11. Забранено е движение под кофите, с които се пренася разтопен метал.

12. На местата, определени за ръчно почистване на отливките чрез остъргване и избърсване с четки да се осигури смукателна вентилация.

13. Отстраняването на излишните ръбове, пъпки, загаряния или грапавини по отливките да се извършва с обезопасен шмиргел снабден със смукателна вентилационна инсталация за изхвърляне на праха извън помещението.

14. Не се допуска по време на учебното занятия учениците да работят самостоятелно, без наблюдение от учителя.

15. Оставане на ученици през време на почивката в кабинета без присъствие на учител не се допуска.