Инструкция за безопасна работа в учебна рбаотилница за студена обработка на метали

 1. Машините и съоръженията да бъдат поставени на здрави основи или фундаменти, внимателно регулирани, здраво закрепени и електрообезопасени.

2. Включването и изключването на машините в електрическата мрежа да се извършва от учителя по практика, след взети мерки за безопасна работа

3. Движещите се части на машините и механизмите, които могат да причинят злополуки, да бъдат с подходящи ограждания (кожуси, капаци).

4. Ограждащите устройства да са достатъчно здрави, сигурно закрепени. За обезопасяване на големи зони да се използват мрежести ограждания, отговарящи на нормативните изисквания.

5. Защитни ограждания да се осигурят и за лостови и за други системи, които препредават командното движение.

6. Почистването на стружките да се извършва със специална четка, а не с ръка.

7. Приспособленията за закрепване на обработваемите детайли и инструменти (патронници, планшайби, шпинделни глави и др.) да осигуряват здраво закрепване и изключват възможността от разхлабване и отвинтване на приспособлението по време на работа и при реверсивно движение.

8. Машините, на които се обработват трошливи материали – чугун, бронз, месинг, пластмаси и др. да бъдат снабдени с прахоуловители и стружкоуловители.

9. Системно да се извършва контрол за затягането на патронниците, центрите, опорните повърхности на люнетите, с оглед избягване на всякаква възможност за изхвръкване на детайла по време на обработката му.

10. Да не се използуват режещи инструменти и приспособления с подбити или износени конусни опашки.

11. Да не се допуска употребата на дискови фрези с пукнатини или със счупени зъби.

12. Абразивните дискове да бъдат стабилно закрепени, много добре балансирани и да се задвижват с периферни скорости, не по-високи от указаните върху самите дискове.

13. Периодически да се извършва преглед на абразивните дискове и при установяване на пукнатини да се демонтират незабавно.

14. Да не се допуска почистване на инструментите и на машините, и извършване на ремонти по времена работа.

15. Шлосерските стиски да са с неподбити и здрави челюсти, които да захващат правилно и сигурно обработваните детайли.

16. Не се допуска работа с неизправни, неподходящи за работа ръчни инструменти за монтаж, демонтаж и други шлосерски работи.

17. При механично обработване на метали да се използуват режими на рязане, които изключват възможността за запалване на стружките.

18. При работа с ръчни ударни инструменти, при които може да отхвръкне отрязана или отчупена част, работещите да се осигурят с необходимите лични предпазни средства.

19. Съоръженията, машините и ръчните инструменти да са правилно инсталирани, използвани и обслужвани от подходящо обучени учители, майстори и ученици.

20. Не се допуска по време на учебното занятия учениците да работят самостоятелно, без наблюдение от учителя.

21. Оставане на ученици през време на почивката в кабинета без присъствие на учител не се допуска.