Инструкция за безопасна работа на учениците и персонала в учебните работилници

 I.ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Преди започване на работа всеки инструмент трябва да бъде прегледан внимателно и забелязаните повреди да се отстранят.
2. Инструментите трябва да бъдат изправни и да съответстват на характера на работата. Не се работи с неизправни инструменти.
3. Главите на всички инструменти, като чукове, секачи и други не трябва да бъдат разширени, подбити и нацепени. Ако на ръкохватките и на ръчните инструменти има напуквания, подбивания и частици от тях лесно биха се отделили (изхвръкнали) при работа, то те се поправят или се изваждат от употреба.
4. Дървените дръжки на инструментите да се изработват от сухо дърво – дрян, бук, габър, акация и други без чепове и пукнатини.
5. Инструментите да бъдат здраво набити и закрепени за дървените дръжки.
6. При работа с ръчни инструменти, при които може да отхвръкне отрязана или отчупена част, да се използват предпазни очила и мрежести ограждания на работното място.
7. При работа на височина да се ползва обезопасена стълба или платформа и да се вземат мерки против падане на инструменти (козирки, предпазни мрежи, ограждения).
8. Забранява се използването на собственоръчно направени инструменти, без да се прегледани и разрешени за ползване от прекия ръководител.
9. Работните места да бъдат добре почистени и подредени.
10. След или по време на работа и след това ненужните отпадъци да се изхвърлят на определените за целта места.

II. ИЗИСКВАНИЯ И ПРАВИЛА ПРИ РАБОТА

ЧУКОВЕ
1. Дръжките на чуковете да бъдат с овална форма, гладка повърхност и постепенно да се удебеляват към свободния край и да бъдат сигурно заклинени в чука посредством железен клин.
2. Челото на чуковете трябва да е правилно, гладко и леко изпъкнало (глава), без пукнатини и със заоблени краища.
СЕКАЧИ
1. Режещата част на секачите да бъде без пукнатини, правилно наточена съобразно материала, който ще се изсича, а страничните ръбове на секача по дължината му да са заоблени.
2. Дължината на секачите да бъде най-малко 200 mm, за да се избегне удрянето на ръцете и за удобно хващане с ръка.

РЪЧНИ НОЖОВКИ
1. Листът да се поставя на лъка на ножовката така, че рязане да става при движението напред.
2. Ножовият лист за рязане трябва да бъде опънат достатъчно, но не много, за да не се скъса и да нарани работещия.
3. Предметите за рязане да се закрепят здраво на менгеме (стиските да са на разстояние 1 m при едностранно закрепване на шлосерските маси, а от края на масите на не по-малко от 500 mm).
4. Ширината на предметите за рязане да се съобразява така, че дължината на листа на ножовката да остава около 150-200 mm по-голяма.
5. Шлосерските стиски да са с неподбити и здрави челюсти, които да захващат правилно и сигурно обработваните детайли.
6. Мястото за рязане предварително да се зарязва с триъгълна пила.
7. При рязане на тънки метални листове същите да се пристягат между дървени подложки, за да не вибрират.
8. През време на работа работещият да заема правилна стойка и да държи ножовката по възможност в хоризонтално положение с двете си ръце: с дясната – дръжката, а с лявата - предния край на рамката. Движението на ножовката да се осъществява само с ръце, без участието на тялото.
9. При счупване макар и само на един зъб от лентата работата трябва да се спре, лентата да се смени с нова.

ПИЛИ
1. Не се допуска работа с пила без дръжка, с лошо набита, пукната или разхлабена дръжка.
2. Пилата трябва да е с изправни и неизносени зъби, да не е омаслена и да се притиска здраво по време на работа.
3. Детайлът, който се изпилва, да бъде закрепен здраво.
4. Стружките да се отстранявате четка. Да не се духа с уста, защото може да се напрашат или наранят очите.

ПРИ НАРЯЗВАНЕ РЕЗБА С МЕТЧИЦИ И ФЛАШКИ
1. Метчиците и флашките да са без пукнатини, побитости, откъртени мустаци, да са еднакво затиловани и добре заточени.
2. Въртокът да се избира правилно.
3. Ако метчика или флашката се въртят трудно, да не се насилват, защото могат да се счупят. По време на работа да се маже с масло.

ГАЕЧЕНИ КЛЮЧОВЕ
1. Гаечните ключове да се подбират правилно и съответстват на размерите на гайките и болтовите глави.
2. Челюстите на ключа да бъдат успоредни, да не са с износени краища, да нямат пукнатини или побитости. Сглобяемите ключове да бъдат здрави в подвижните си челюсти.
3. При работа не се разрешава удължаване рамото на ключа посредством друг ключ или тръба. Ако гайката или болтът са ръждясала се полеят с газ или нафта и след това да се отвъртат.

ОТВЕРТКА
1. Отвертката да се подбира съобразно прореза на винта; да бъде добре и правилно заточена, като работната й част от страни да не е закръглена, а предната част да бъде права линия: перпендикулярна на оста.

КЛИНОВЕ
1. Да се употребяват специални клещи при работа с клинове за държането им.

КРИКОВЕ
1. При работа с крик със зъбна рейка храповият механизъм трябва да бъде напълно изправен.
2. При меки и потъващи почви, а така и при твърди, плъзгащи повърхности в основата на крика да се подлага дървено трупче.
3. Ръчните крикове да бъдат осигурени срещу самоспускане на товара при спиране на повдигането.
4. Всички винтови крикове да бъдат самоспиращи.
5. Хидравличните крикове да са снабдени с предпазен клапан, да имат плътни съединения, които не допускат изтичане на течност от работния цилиндър при повдигане на товара.
6. При всички положения след повдигане с крик, преди да се започне работа, повдигнатият товар трябва да се укрепва допълнително с дървени трупчета, стойки и други.
7. Забранено е свалянето на ръката от ръчката на ръкохватката до пълното пускане на товара.
8. Забранено е оставяне на товара върху крика през време на почивка или прекъсване на работа.
9. Не се допуска повдигане на товари, превишаващи товароподемността на крика.