Заповед за едностранно въвеждане на непълно работно време от работодателя – чл. 138а от КТ

......................................................................................................
(наименование на предприятието)


ЗАПОВЕД
....................../...................... г.

На основание чл. 138а от Кодекса на труда и чл. 9 от Наредбата за работното време почивките и отпуските и след проведена среща за съгласуване с представители на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от КТ и с представители на синдикалните организации, видно от протокол № ....................../...................... г.

НАРЕЖДАМ:

Да се премине на работа при непълно работно време от ...................... г. до ...................... г. с продължителност на работния ден .......................... час(а) за работниците и служителите в ..............................................................................
(цялото предприятие или отделни негови структурни звена)
Въвеждането на непълно работно време се налага поради намаляване обема на работата  поради следните производствени причи: ..................................................................................................
(посочете конкретни данни за намаляване на производствената продукция, стокооборот, производствената програма и всякакви др. данни, удостоверяващи намаляване обема на работата)
Въвеждането на непълно работно време е съгласувано с представители на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от КТ и с представители на синдикалните организации, видно от протокол № ....................../...................... г.
Настоящата заповед да се постави на видно място в предприятието.
Препис от заповедта да се връчи срещу подпис и дата на ръководителите на производствените звена, които незабавно да уведомят по подходящ начин работниците и служителите за издадената заповед за въвеждане на непълно  работно време.
Екземпляр от заповедта да се съхрани от ..........................................................................
(отдел „Управление на персонала“ или длъжностното лице, което води специалната книга за отчитане удължаването и компенсирането на работното време)



......................                                                          РАБОТОДАТЕЛ: ......................
 (дата)                                                                                                                           (длъжност, подпис, печат)


Забележки:
1. Работодателят е заинтересован да разполага с безспорни данни, че работниците и служителите са уведомени за преминаването на работа при непълно работно време по чл. 138а от КТ. При липса на такива данни всеки работник или служител може да предяви иск за заплащане на трудово възнаграждение за пълен работен ден, т.е. трудово възнаграждение в пълен размер.
2. Продължителността на едностранно  въведеното работно време не може да бъде по-малка от половината от законоустановената за периода на изчисляване  на работното време
3. Въвеждането на непълно работно време може да стане не по-рано от 10 работни дни от издаване на заповедта.