Инструкция за безопасна работа с тестоотделителни, окръглителни и формовъчни машини

 

1. Преди пускане в действие на тестоотделителните машини с непрекъснато действие, независимо от типа им, да се провери сигурността и действието на блокировъчното устройство.

2. Забранено е изолирането на блокировъчните устройства и бъркането с ръка в областта на делителните части по време на работа на тестоотделителната машина.

3. При работа с тестоотделителна машина, тип „ХТД”, е забранено да се сваля предпазният капак (щит) на делителната глава, да се смазват и почистват буталата и другите движещи се части. Всичко това да се извършва само при изключен двигател.

4. Забранено е притискането на тестото с ръце към дъното на приемния бункер над тестоделителната машина, когато в него е останало малко по количество тесто.

5. Да се работи при повишено внимание с делителните и делително окръглителните преси за малки късове тесто. Обслужващият персонал трябва да има добра координация на движението на ръцете.

6. Операцията по зареждането на машината трябва да протича по следния ред:

·        пресовата глава да се поставя в крайно горно положение;

·        зареждащата плоча с тестото върху нея се поставя в гнездото;

·        придвижването на зареждащата плоча до гнездото да се извършва с помощта на дръжката й;

·        след тези операции се пуска пресовата глава сделителните устройства. По време на пускането работникът е длъжен да стои встрани от машината. След това операциите се повтарят.

7. Забранено е почистването на въртящия се конус или лентите при лентовите окръглители. Около тестоокръглителните машини с въртящ се конус да се постави предпазен парапет.

8. Забранено е да се хваща зареждащата плоча и да се пъхат ръцете под делителните устройства по време на движение.

9. Преди започване на работа формировъчните машини да се регулират докато се постигне търсената форма. След регулировката е забранено пипането с ръце в приемното устройство на формировъчната машина или на движещите се ленти.

10. Да се работи с повишено внимание с ръчните кифлонавиващи машини, особено при операцията по подаването на късо тесто между първата двойка валове на кифлонавивачната машина.

11. Тази операция трябва да се извършва от добре отпочинали си работници поради необходимост от голямо внимание.