Инструкция за безопасна работа с топлинни съоръжения в кухня

1.    За обслужване и работа с топлинни съоръжения в кухнята се допускат само лица, които са преминали съответното обучение и инструктаж за безопасна работа.

2.    Работниците да са с прибрани коси и закопчано работно облекло.

3.    Преди пускане на машината в действие да се проверява чрез оглед изправността на пусковата апаратура, зануляването, заземяването и др.

4.    Всяко топлинно съоръжение трябва да има табелка с означение на типа, напрежението, мощността и силата на тока.

5.    Поддържането и ремонтът на топлинните съоръжения да се извършват само от правоспособен електромонтьор.

6.    Почистването на топлинните съоръжения да се извършва при изключено напрежение.

7.    Забранява се работа с неизправни предпазни и указателни устройства (терморегулатори, възвратни клапани, вентили и др.).

8.    Забранява се изливане на течности и мазнини върху горещите работни повърхности.

 

Електрическа пекарна

1.    Преди включване на електрическата пекарна да се прави проверка чрез външен оглед на изправността на електрическата инсталация.

2.    Да не се допуска силно прегряване на работните повърхности.

3.    Загряването на плочите и фурните да не е по-продължително от 20 минути.

4.    След като работните повърхности са достигнали необходимата работна температура, да се натоварват равномерно.

5.    След приключване на работа фурните да се изключват, а с помощта на главния прекъсвач се изключва и самата пекарна.

6.    Да не се разлива вода или други течности по дъното на фурните.