Инструкция за безопасна работа с машините и съоръженията в кухня

Общи изисквания

1.    За обслужване и работа с машините и съоръженията в кухнята се допускат само лица, които са преминали съответното обучение и инструктаж за безопасна работа.

2.    Работниците да са с прибрани коси и закопчано работно облекло.

3.    Преди пускане на машината в действие да се проверява чрез оглед изправността на предпазителите на въртящите и режещите части, пусковата апаратура, целостта на заземителния проводник и др.

4.    Забранява се работа с незаземени и незанулени машини.

5.    Забранява се работа с неизправни машини и съоръжения.

6.    Преди пускане на машината да се проверява да няма странични предмети в близост до работната зона.

7.    Пускането на машината да става чрез пускова апаратура, преди зареждането с продукти.

8.    Забранява се сваляне на предпазните ограждения, смазване или ремонтиране на машината по време на работа.

9.    Забранява се пипането, облягането върху движещи се части на машината.

10.  Забранява се допирането до режещите инструменти.

11.  Забранява се пипането с ръка на продуктите, когато се обработват от машината.

12.  Забранява се поставяне върху машините на четки, парцали и др. предмети.

13.  Забранява се използването на машините не по предназначение.

 

Специфични изисквания

Картофобелачка

1.    Картофобелачката да се монтира върху бетонен цокъл с височина не по-малка от 10 cm.

2.    Забранява се довкарването или изваждането с ръце на картофите, останали между въртящия се диск и вратичката на отвора.

3.    Забранява се работа с машината при свален предпазител на задвижването.

 

Зеленчукорезачка

1.    Преди започване на работа със зеленчукорезачка да се проверява затягането на болтовете и закрепването на отделните приспособления към универсалната предавка.

2.    Подаването на зеленчуците за нарязване да става със специално дървено бутало, което има на долния край защитен пръстен.

3. При натрупване на зеленчуци в зоната на рязане, машината да се спира, за да се отстранят с помощта на щипци, лопатки и др. средства.

4. Употребените дискове и ножове да се изваждат със специални за целта приспособления, само сред спиране на машината.

5. Измиването и избърсването на ножовете и дисковете да се извършва само с гъби и кърпи при спряла машина.

6. Сглобяването и разглобяването на отделните приспособления да става само след изключване на електрозахранването.

7. Забранява се работа с машината при снети предпазни ограждения и без бункер за поставяне на продуктите.

 

Месомелачка

1.    При работа с месомелачка за подаване на месото през входящия отвор да се използва дървено бутало с ограничителен пръстен.

2.    Забранява се бъркане с ръка в отвора през време на работа на машината.

3.    При спиране на машината поради задръстване или поява на бучене на електродвигателя, машината незабавно да се изключва от електрозахранването.

4.    Присъединяването на месомелачката към универсалната машина, сглобяването и разглобяването й да стават само при изключен електродвигател.

 

 

Хлеборезачка

1.    Поставянето и изваждането на хляба да става само при спряла машина.

2.    Почистването на хлеборезачката да става само след спиране на машината - при изключен електродвигател.

3.    При преустановяване автоматичното подаване на хляба, придвижването му да става при изключена машина.

4.    Регулирането на дебелината на нарязване на хляба да става при спряна машина.

5.    Нарязаният хляб да се взима само при отворен предпазен капак на платформата.

6.    Свалянето на предпазителя на ножа и самия нож да се извършва само при изключено с прекъсвач електрозахранване.

7.    Заточването на ножа да става само след демонтирането му от машината.

8.    Забранява се блокирането на действието на крайните изключватели с цел осигуряване на непрекъснато действие на машината.