Длъжностна характеристика Помощник готвач

І. ОПИСАНИЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

Обобщено описание на работата,която извършва изпълнителят на длъжността:
  • Участва във всички операции  по първична обработка на продуктите  за ястия в “топла” и  “студена” кухня.

Трудови задачи и задължения,характеризиращи длъжността:
  • почиства и нарязва ръчно или машинно зеленчуци,размразява месо и риба и извършва първична обработка на субпродукти;
  • следи за спазване на технологичните режими за първична обработка на продукти;
  • организира и участва в производството  на собствена готварска продукция;
  • спазва утвърдената технология за производството на готварска продукция и рецептите за състава,количеството и качеството на влаганите продукти;
  • извършва хигиенизиране на помещенията в кухненския бокс,хладилните и складови помещения,машините ,съоръженията и  посудата;
  • поддържа добро хигиенно  ниво на работното си място;
  • информира за нередности главния готвач;
  • уведомява незабавно главния готвач в случай на отсъствие от работа поради заболяване;
  • не напуска работното си място до пристигане на колегата си от следващата смяна;
  • изпълнява и други конкретно възложени задачи,присъщи за изпълняваните от него задължения;

ІІ. ПОДЧИНЕНОСТ,ВРЪЗКИ И  ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

  • подчиненост –  в ежедневната работа е подчинена на главния готвач;
  • връзки във фирмата –готвач,работници в кухнята,домакин,сервитьори;
  • връзки  с други- контактува с доставчици  във връзка с изпълняваната работа при спазване на  установени правила;
  • получава задачи от главния готвач  и   отчита извършената работа пред него;

ІІІ. ОТГОВОРНОСТИ НА ДЛЪЖНОСТТА

Отговорност за опазване имуществото и активите на фирмата:

  • отговорност за опазване на повереното му имущество;
  • отговорност при нанесени вреди поради неправилна първична обработка и съхранение на продукти;
  • носенето и опазването на униформеното облекло;

По безопасност и охрана на труда:

  • служителят е длъжен да спазва утвърдените във фирмата правила за здравословни  и безопасни условия на труд и правилата за противопожарна безопасност,хигиенно-санитарните изисквания  при работа с  храни;

По опазване здравето и работоспособността на другите:
  • не допуска до кухнята външни лица;
  • постоянно използва работното облекло и лични предпазни средства в кухнята;
  • следи за стриктното спазване на санитарно- хигиенните изисквания за произ-водство на храни,като не допуска употребата на негодни или с изтекъл срок продукти;
  • не се явява  на работното си място по време на боледуване;
  • познава схемите за евакуация при спешни и аварийни ситуации и оказва необхо-димото съдействие  кухненския персонал;

По опазване на фирмената тайна и поверителната информация  
  • при изпълнение на своите задължения служителят  е длъжен да не разпрост-ранява информация от личен характер,която  би могла да накърни  личното достойнство на ръководител,служител или клиент на комплекса;
  • служителят е длъжен да бъде лоялен към работодателя,като не злоупотребява с неговото доверие и не разпространява поверителни за него сведения,както и да пази доброто име на работодателя;
  • длъжен е да не разпространява сведения,факти и информация,определени като фирмена или търговска тайна;

      По резултатите от трудовата дейност служителят носи отговорност:
  • качество на извършваната работа;
  • спазване на трудовата дисциплина;
  • спазване на технологичния режим при приготвяне на ястията;
  • спазване изискванията при съхранение и първична обработка на продукти;
  • правилната и безопасна употреба на почистващи препарати;


ІV. УСЛОВИЯ НА ТРУД И ПРОИЗВОДСТВЕНА СРЕДА

Специфични условия на труд
  • няма
Режим на труд и почивка
  •  осем часов работен ден с двусменен  режим на работа, с 30 минути почивка от 12,00 ч. до 12,30ч.и 18,00 до 18,30 за втората смяна;

Работно и униформено облекло,лични предпазни средства
  • задължителна е употребата на  работно облекло,съгласно  санитарно-хигиените изисквания –престилка,панталон,обувки,шапка в бял цвят,които употребява само на работното си място;

Битови придобивки
  • периодични медицински прегледи;
  • транспортно обслужване;
  • отстъпки  при ползване услуги в Хотелския комплекс;


V.СИСТЕМА ЗА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА

   Повременно заплащане: Основна заплата плюс допълнително възнаграждение за прослужено време по 0,6 % на година трудов стаж.

VI. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДЛЪЖНОСТТА

  • Вид и равнище на образование – средно образование или свидетелство за  професионална квалификация  -специалност “пом.готвач”
  • трудов опит и умения – професионален опит не по – малко от една година; Комуникативност и умение за работа в екип и с клиенти
  • основни нормативни документи
-          КТ;
-          Закон за храните;
-          Закон за здравето;
-          други нормативни  актове,относно производството на храни;
-          нормативни актове по безопасност  на труда;
-          правилник  за вътрешния трудов ред;
-          правила за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд;


Настоящата длъжностна  характеристика може да бъде изменяна и допълвана от работодателя при промяна на изискванията и задълженията,произтичащи  от нормативни и структурни промени.




Изготвил:……………..                                                       Утвърдил:……………………   



Запознат:…………………………………………
              

Дата: