Инструкция за безопасна работа с хлеборезачка

 

1. За обслужване и работата с хлеборезачката се допускат лица с необходимата за това подготовка и квалификация, преминали инструктаж и обучение по БХТ и ПО, с достатъчно знания и опит за правилна и безопасна работа, да са навършили 18 г. и да са медицински освидетелствани.

2. Преди пускане на машината в действие да се проверява изправността й, като се направи външен оглед на предпазната и пусковата апаратура и закрепването на отделните й приспособления, зануляването или заземяването и други.

3. При установяване на неизправности и не обезопасяване, машината да не се пуска в действие.

4. Машината трябва да е занулена или заземена.

5. Ремонтът на машината и отстраняването на повреди да се извършва само от квалифициран и правоспособен специалист /ел.монтьор с придобита най-малко трета квалификационна група по ел. безопасност/.

6. Забранява се свалянето на предпазните ограждения, мазане и ремонтиране на машината през време на движение и работа.

7. Забранява се пипането с ръка на движещите се части и режещите инструменти на машината.

8. Работниците, обслужващи машината да бъдат винаги с прибрани коси. Забранява се събличане и преобличане в непосредствена близост до машината, когато е в движение.

9. Преди пускане в движение на машината да се проверява да няма странични предмети в работната камера / зона / или в близост до движещите се и режещи части;

10. Ако по време на работа се забележи неизправност или мирис на изгоряла инсталация и други необичайни прояви на машината, тя веднага да се изключва от работа и да се уведоми главния готвач;

11. Пускането на електродвигателя да става преди да се зареди машината с продукти. Да се проверява посоката на въртене да бъде такава, каквато е указана на машината със стрелка.

12. През време на работа машината да не се претоварва.

13. При повреда или спиране на машината / без намеса на работещия /, веднага да се изключи електродвигателя от работа и да се уведоми главния готвач.

14. Забранено е използването на машината за операции, които не са указани в работната й инструкция.

15. Хлеборезачката да се закрепва стабилно / на фундамент, на пода или на маса / така, че входящият работен отвор да бъде на височина не повече от 1,2 м от нивото на пода за обслужване.

16. Поставянето и изваждането на хляба да става само при спряна машина.

17. При преустановяване самоподаването на хляба, придвижването му да става при изключена машина.

18. Регулирането на дебелината на нарязване на хляба да става при спряна машина.

19. Забранено е да се блокира действието на някои от крайните изключватели, с цел осигуряване на непрекъсната работа.

20. Свалянето на предпазителя на ножа и самият нож да се извършва при сигурно изключено ел. захранване с прекъсвач.

21. Почистването сглобяването и разглобяването на машината да става при изключено ел.захранване.