Длъжностна характеристика Сервитьор

Длъжност СЕРВИТЬОР

Наименование Сервитьор 
Код по НКПД
5131 2004

Структурно звено
Структурна единица
Териториално звено

Подчиненост, връзки и взаимодействия
Длъжността е подчинена на:
Управител на обекта
Длъжността ръководи:
Административно – няма подчинени
Методически няма подчинени
Място в структурата:

Управител на обекта


СЕРВИТЬОР

Цел на длъжността
Отговаря на потребностите от обслужване посрещане, настаняване, приемане на поръчката, сервиране, изпращане на гостите, като гарантира точността на заплащане.


Основни взаимоотношения
Вътрешни:
Има служебни контакти със служители на фирмата.
Външни:
Контактува с клиенти на фирмата.

Трудови задачи и задължения, характеризиращи съдържанието на длъжността
Задължения:
1.Познава много добре лист-менютата за храна и напитки и ги представя на гостите.
2.Приема поръчките, като подпомага гостите в избора им.
3.Зарежда масите в района си, съгласно изискванията.
4.Отсервира своевременно и почиства след консумацията на гостите.
5.Поддържа лист-менюто в добър вид.
6.Посреща, настанява, изпраща гостите, като гарантира точността на заплащане.
7.Приема и изпълнява поръчките, точно и бързо, съгласно изискванията.
8.Следи за чистотата и доброто състояние на инвентара в обекта.
9.Спазва фирмения стил на обличане, работи винаги с униформено облекло, отличителен знак и поддържа приличен външния си вид.
10.По време на работа винаги носи със себе си необходимия помощен инвентар – химикал, тирбушон, запалка и др.
11.Изпълнява всички поставени допълнителни задачи от прекия ръководител.
12.Да познава и спазва инструкциите за работа с машини и съоръжения в ЗОХ
13.Да спазва инструкциите за безопасност на труда, противопожарната охрана.
14.Да познава и спазва изискванията за работа в ЗОХ.
15.Спазва всички задължения при изпълнение на възложената работа, съгласно чл. 126 от КТ.
16.Спазва Правилника за вътрешния трудов ред.
17.Познава и спазва вътрешната нормативна уредба на фирмата – инструкциите за безопасна работа, критериите за добро обслужване, процедурите за ефективно осъществяване на сервитьорската дейност и др.
18.Поддържа професионалната си квалификация.

Отговорности:
Коректното и вежливо обслужване.
Хигиената на масите, столовете и салона за хранене.
Точното приемане и сервиране на поръчките.
Комплексното обслужване на клиентите.
Точно и в срок изпълнение на поставените задачи.
Неизпълнение на заповеди и разпоредби, издадени от главния готвач.
Права:
Взема самостоятелни решения в рамките на дадените му пълномощия.
Прави предложения за подобряване организацията и ефективността на работата, която изпълнява.
Да изисква и получава информация, необходима за изпълнението на задълженията си.
Предоставено работно място, отговарящо на санитарно-хигиените изисквания, както и оборудване и материали, осигуряващи нормални условия за изпълнение на задълженията.

Критерии за оценяване на трудовото представяне:
Точно и бързо сервиране на поръчаното меню.
Навреме обслужени клиенти.
Поддържане на добро състояние на инвентара в обекта.
Дисциплина на работното място.
Проява на необходимата инициативност.
Работа в екип.

Профил на длъжността:
Постижения на изпълнителя:
Средно образование
Вид и равнище на образованието:
Средно образование и преминат курс за сервитьор
Професионален опит:

Специални умения:
Работа с касов апарат
Владеене на чужди езици: да владее западни езици, според категорията на заведението, в което работи.
Личностни изисквания към изпълнителя и поведенчески характеристики:
Емоционална устойчивост, тактичност, комуникативност, самостоятелност, организираност, отговорност, инициативност, лоялност, честност, бързина и сръчност
Други специфични изисквания:
Умения за работа в екип.
Умение за поемане на лична отговорност.
Условия на труд и производствена среда:
Специфични условия на труд:
Използване на работно и специално облекло и лични предпазни средства при работа на обекта, съобразно действащото законодателство.
Режим на труд и почивка:
Съобразно организацията на труд в правилника за вътрешния трудов ред.
Битови придобивки и привилегии:
Съобразно нормативната уредба и условията по колективния трудов договор.


Система за работната заплата:
Основно трудово възнаграждение и допълнително заплащане, прието на база вътрешнофирмената система за възнаграждение.

Общи и заключителни разпоредби:
Изменения и допълнения в настоящата длъжностна характеристика се извършват по реда на нейното утвърждаване.

Длъжностната характеристика е

ИЗГОТВИЛ:                ПРОВЕРИЛ:                              УТВЪРДИЛ:
/....................../                   /...................../                     /..................../
(подпис, дата)                       (подпис, дата)                        (подпис, дата)
Получих длъжностната си характеристика и съм запознат с нея.
...........................................................................................................................
(трите имена)
..................................................
(подпис, дата)