Длъжност СЕРВИТЬОР
|
|||||||
|
|||||||
Наименование Сервитьор
|
Код по НКПД
5131 2004
|
||||||
|
|||||||
Структурно звено
|
|||||||
Структурна единица
|
|||||||
Териториално звено
|
|||||||
|
|||||||
Подчиненост, връзки и взаимодействия
|
|||||||
Длъжността е подчинена на:
Управител на обекта
|
|||||||
Длъжността ръководи:
Административно – няма подчинени
Методически – няма подчинени
|
|||||||
Място в структурата:
|
|||||||
|
|||||||
Цел на длъжността
Отговаря на потребностите от обслужване – посрещане, настаняване, приемане на поръчката, сервиране, изпращане на
гостите, като гарантира точността на заплащане.
|
|||||||
|
|||||||
Основни взаимоотношения
Вътрешни:
Има служебни контакти със служители на фирмата.
Външни:
Контактува с клиенти
на фирмата.
|
|||||||
|
|||||||
Трудови задачи и задължения, характеризиращи
съдържанието на длъжността
|
|||||||
Задължения:
1.Познава много добре лист-менютата за храна и напитки и ги представя на
гостите.
2.Приема поръчките, като подпомага гостите в избора им.
3.Зарежда масите в района си, съгласно изискванията.
4.Отсервира своевременно и почиства след консумацията на гостите.
5.Поддържа лист-менюто в добър вид.
6.Посреща, настанява, изпраща гостите, като гарантира точността на
заплащане.
7.Приема и изпълнява поръчките, точно и бързо, съгласно изискванията.
8.Следи за чистотата и доброто състояние на инвентара в обекта.
9.Спазва фирмения стил на обличане, работи винаги с униформено облекло,
отличителен знак и поддържа приличен външния си вид.
10.По време на работа винаги носи със себе си необходимия помощен инвентар –
химикал, тирбушон, запалка и др.
11.Изпълнява всички поставени допълнителни задачи от прекия ръководител.
12.Да познава и спазва инструкциите за работа с машини и съоръжения в ЗОХ
13.Да спазва инструкциите за безопасност на труда, противопожарната охрана.
14.Да познава и спазва изискванията за работа в ЗОХ.
15.Спазва всички задължения при изпълнение на възложената работа, съгласно
чл. 126 от КТ.
16.Спазва Правилника за вътрешния трудов ред.
17.Познава и спазва вътрешната нормативна уредба на фирмата – инструкциите
за безопасна работа, критериите за добро обслужване, процедурите за ефективно
осъществяване на сервитьорската дейност и др.
18.Поддържа професионалната си квалификация.
Отговорности:
Коректното и вежливо
обслужване.
Хигиената на масите,
столовете и салона за хранене.
Точното приемане и
сервиране на поръчките.
Комплексното
обслужване на клиентите.
Точно и в срок
изпълнение на поставените задачи.
Неизпълнение
на заповеди и разпоредби, издадени от главния готвач.
Права:
Взема
самостоятелни решения в рамките на дадените му пълномощия.
Прави
предложения за подобряване организацията и ефективността на работата, която
изпълнява.
Да изисква и
получава информация, необходима за изпълнението на задълженията си.
Предоставено работно
място, отговарящо на санитарно-хигиените изисквания, както и оборудване и
материали, осигуряващи нормални условия за изпълнение на задълженията.
|
|||||||
|
|||||||
Критерии за оценяване
на трудовото представяне:
Точно и бързо
сервиране на поръчаното меню.
Навреме обслужени клиенти.
Поддържане на добро състояние на инвентара в обекта.
Дисциплина на работното място.
Проява на
необходимата инициативност.
Работа в
екип.
|
|||||||
|
|||||||
Профил на длъжността:
|
|||||||
Постижения на изпълнителя:
Средно образование
Вид и равнище на образованието:
Средно образование и
преминат курс за сервитьор
Професионален опит:
Специални умения:
Работа с касов апарат
Владеене на чужди езици: да владее западни езици, според категорията на заведението, в което
работи.
Личностни изисквания към изпълнителя и
поведенчески характеристики:
Емоционална
устойчивост, тактичност, комуникативност, самостоятелност, организираност,
отговорност, инициативност, лоялност, честност, бързина и сръчност
Други специфични
изисквания:
Умения за работа в екип.
Умение за поемане на лична отговорност.
Условия на труд и производствена среда:
Специфични
условия на труд:
Използване на работно и специално облекло и лични предпазни средства при
работа на обекта, съобразно действащото законодателство.
Режим на труд и
почивка:
Съобразно организацията на труд в правилника за вътрешния трудов ред.
Битови придобивки
и привилегии:
Съобразно нормативната уредба и условията по колективния трудов договор.
|
|||||||
|
|||||||
Система за работната заплата:
Основно трудово възнаграждение и допълнително заплащане, прието на база
вътрешнофирмената система за възнаграждение.
|
|||||||
|
|||||||
Общи и заключителни
разпоредби:
Изменения и
допълнения в настоящата длъжностна характеристика се извършват по реда на
нейното утвърждаване.
|
|||||||
Длъжностната
характеристика е
ИЗГОТВИЛ:
ПРОВЕРИЛ: УТВЪРДИЛ:
/....................../ /...................../ /..................../
(подпис, дата) (подпис, дата) (подпис, дата)
|
|||||||
Получих длъжностната си характеристика и съм запознат с нея.
...........................................................................................................................
(трите имена)
..................................................
(подпис, дата)
|