Длъжност: Управител, отдих
|
|
Наименование: Управител, отдих
|
Код по НКПД
1431 3015
|
|
Структурно
звено – Дирекция
„Стопански дейности“
|
Структурна единица –
|
Териториално звено – Почивна база „.............................“
|
|
Подчиненост, връзки и взаимодействия:
|
Длъжността е подчинена на: Директора на дирекция
„Стопански дейности“
Задачите се получават и
отчитат:
– за почивния
сезон;
– периодично, за
всяка почивна смяна;
– текущо, в
процеса на работа.
|
Длъжността ръководи:
Административно
Работниците и служителите от почивна
база „……………....“
Методически
|
Място в
структурата:
Директор на дирекция „Стопански дейности“
|
|
|
УПРАВИТЕЛ, ОТДИХ
|
|
|
Работниците и служителите от почивната база
|
|
|
Цел на длъжността:
Да осъществява планирането на
почивната дейност, ремонта и поддържането, правилната експлоатация и
ефективното използване на почивната база при високо качество на обслужването
на гостите и спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните
и екологичните норми и изисквания.
|
|
Основни взаимоотношения
|
В предприятието:
При изпълнение на длъжността се осъществяват необходимите
функционални и организационни връзки и взаимоотношения с ръководители и
служители от дирекции „Стопански дейности“, „Счетоводство“, „Снабдяване“,
„Човешки ресурси“ и др.
Възникналите спорни въпроси се разрешават от директора на
дирекция „Стопански дейности“.
Извън предприятието:
Поддържа връзки с:
– търговски, снабдителски, транспортни и други обслужващи
фирми въз основа на сключени договори и проведени търгове и конкурси;
– представители на фирми по доставка, ремонт и поддържане
на инсталираната техника и оборудване и съоръжения;
|
|
Трудови задачи и задължения, характеризиращи
съдържанието на длъжността
|
Задължения:
- Организира
работата на персонала за обслужване на посетителите в почивната база.
- Планира
и разпределя функциите, задълженията и отговорностите на персонала.
- Утвърждава
графиците за работа и почивка, включително сумирано изчисляване на
работното време.
- Следи
и контролира спазването на работното време и изпълнението на трудовите
задължения.
- Контролира
организацията по изготвяне на кухненска продукция във ведомствения стол
и работата на бюфетите в базата.
- Контролира
дейността по снабдяването на склада за хранителни продукти с оглед недопускане
на презапасяване или залежаване на храни, както и на негодни или
развалени храни.
- Контролира
качеството на храната и упражнява контрол върху грамажа на ястията.
- Контролира
снабдяването на почивната база с консумативи и материали.
- Организира
стопанисването и използването по предназначение и съобразно инструкциите
на стопанския инвентар, обзавеждането, оборудването, работното облекло и
краткотрайните материални активи с дълготрайна употреба.
- Организира
законосъобразното и целесъобразно използване на служебния микробус.
Следи за съблюдаване на графика за ГТП.
- Отговаря
за консервиране и за поддържането на обекта в неактивния сезон.
- Контролира
и организира подготовката на базата за активния сезон, като организира
профилактиката на всички системи и обзавеждането на базата.
- Организира
работата по спазване на изискванията за безопасни и здравословни условия
на труд, пожарната и аварийната безопасност, както и екологичните
изисквания.
- Организира
встъпителните и периодичните инструктажи по безопасност на труда,
пожарна и аварийна безопасност.
- Контролира
спазването на изискванията за безопасност на труда, противопожарната
охрана и аварийна безопасност.
- Отговаря
и контролира изпълнението на задължителните изисквания за
здравно-хигиенното състояние на персонала и отразяването му в
медицинските книжки.
- Предлага
работници и служители от почивната база за назначаване, освобождаване и
налагане на наказания.
18. Изпълнява и други задачи във връзка с
организацията на дейността на почивната база.
Отговорности:
- Отговаря
за цялостната работа на персонала на почивната база в съответствие с
изискванията за осигуряване на качествена почивка.
- Отговаря
за законосъобразността и икономическата ефективност при осъществяване на
връзките с фирмите-доставчици и изпълнители на други услуги във връзка с
дейността на почивната база.
- Отговаря
за съблюдаването на трудовото законодателство и вътрешните правилници на
предприятието за работа с персонала на почивната база.
- Отговаря
за спазването на хигиената и правилата за работа с хранителните продукти
и кухненската продукция в базата.
- Отговаря
за спазване на изискванията за безопасност и хигиена на труда в
кухненския блок, бюфетите и другите помещения на базата, за осигуряване
на пожарна и аварийна безопасност и спазването на екологичните
изисквания.
- Носи
отговорност за спазване от страна на персонала на правилата при
експлоатацията на машините, обзавеждането, оборудването и техниката в
базата.
- Отговаря
за спазването на изискванията относно регистриране отчитане и инкасиране
на всички приходи с фискалните касови апарати и заедно със счетоводителя
– за правилното водене на сметките и отчитане на всички приходи и
разходи на почивната база.
- Отговаря
за целевото използване на служебния автомобил и другите предоставени на
почивната база машини, апарати, техника и други СМЦ.
|
|
Профил
на длъжността
|
Познаване на нормативната уредба и
документите, в това число:
- Кодекс
на труда, КСО и подзаконовите актове по прилагането им.
- Закон
за туризма.
- Закон
за храните.
- Инструкции по безопасни и здравословни условия на
труда, пожарна и аварийна безопасност, екологични изисквания.
- Инструкции за обработка на кухненската продукция
и за експлоатация на кухненските съоръжения, за съхранението и отчетността
на кухненската продукция.
- Изисквания и правилници на ХЕИ и други
организации.
- Инструкции
за правилна експлоатация на машини, съоръжения и оборудване.
- Правилник
за вътрешния ред в почивната база.
- Правилник
за организацията на МОЛ и вътрешния ред във ведомствен стол.
- Инструкции, наредби и заповеди на работодателя,
съотносими към дейността.
Професионална подготовка:
- Да притежава образование: Висше, образователна
степен магистър, със специалност, подходяща за спецификата на почивната
дейност и/или по организация на социалните дейности.
- Да има професионален ръководен опит: най-малко 3
г. в областта на почивното дело, хотелиерството или ресторантьорството.
- Да ползва английски език.
- Да има умения за работа с компютър в рамките на
Microsoft Office с умения за работа в Интернет-среда.
Личностни изисквания:
- Да проявява способност за създаване и сплотяване
на колектив, комуникативност.
- Да умее да работи с органите на местната власт и
ръководителите на снабдителските, търговските и транспортните
организации от района.
- Да проявява коректност в работата и в отношенията
с гостите на почивната база.
- Да притежава инициативност и творчески подход при
стриктно спазване на техническите и технологичните изисквания.
- Да има висока дисциплина и отговорност при
спазване на изискванията за безопасна експлоатация, ремонт и поддръжка
на оборудването.
- Да е способен на бързи и адекватни реакции в
различни ситуации, възникващи при изпълнение на служебните дейности, в
това число при аварии и природни бедствия.
- Да
проявява стремеж към повишаване на знанията и квалификацията и
внедряване на иновации.
|
Условия на труд и
производствена среда:
Специфични условия на труд:
Използване на работно и специално
облекло и лични предпазни средства при работа на обекта, съобразно
действащото законодателство.
Режим на труд и почивка:
Съобразно
организацията на труд в правилника за вътрешния трудов ред.
Битови придобивки и привилегии:
Съобразно
нормативната уредба и условията по колективния трудов договор.
Право на
безплатна храна за дните, в които е на работа.
|
|
Други
Изменения и
допълнения в настоящата длъжностна характеристика се извършва по реда на
нейното утвърждаване.
|
|
Система за
работната заплата:
За длъжността се прилага заплащане на
труда съобразно приетите вътрешни правила за организация на работната
заплата.
|
Длъжностната
характеристика е
ИЗГОТВИЛ: ПРОВЕРИЛ: УТВЪРДИЛ:
/....................../
/...................../ /..................../
(подпис, дата) (подпис, дата) (подпис, дата)
|
Получих длъжностната си характеристика и
съм запознат с нея.
.................................................................................................................................
(трите имена)
..................................................
(подпис,
дата)
|